Powered by Smartsupp

Houba Chaga a její pozitivní účinky

Český název: rezavec šikmý

Název latinsky: Inonotus obliquus

Charakteristika působení z pohledu tradiční čínské medicíny:

Chuť: fádní až sladká

Povaha: teplá

Tropismus: slezina, játra, srdce, někdy se uvádí i ledviny, žaludek

ÚČINKY CHAGY:

Chaga se v mnoha ohledech podobá houbě Coriolus, která má schopnost v těle detekovat a eliminovat různé patogeny. Hlavní účinek Chagy se však zaměřuje na trávicí systém a játra.

Její výrazné účinky jsou patrné při chronických zánětech, zejména ve střevech, ale také při problémech se slinivkou, žlučníkem a žaludkem. Uplatňuje se při léčbě ulcerózní kolitidy a Crohnovy choroby.

Chaga je užitečná při infekčních onemocněních, kdy stimuluje imunitní systém proti bakteriím a virům. Může pomoci při infekcích způsobených herpetickými viry, pásovém oparu, kandidóze, hepatitidě C či malárii. Spolu s Coriolem je doporučována při skrytých patogenech.

Pokud imunitní systém reaguje přehnaně, Chaga dokáže jeho aktivitu zklidnit, například snížením tvorby IgE, což je užitečné při alergiích, Crohnově nemoci nebo ulcerózní kolitidě. Zabraňuje také vzniku anafylaktického šoku.

Díky svému vlivu na srdce a žaludek a schopnosti čistit toxiny a hleny je vhodná při léčbě aftů, oparů a může být nápomocná i u akné.

Chaga se často používá jako podpora při léčbě rakoviny, zejména trávicího traktu, tlustého střeva, jater, žaludku, ale také prsu a dělohy.

Betulinová kyselina obsažená v Chaze může přispět k hojení žaludeční sliznice, pomoci při gastritidě a žaludečních vředech. Chaga je účinná proti bakterii Helicobacter pylori, která způsobuje záněty a vředy, a může být spojena s rakovinou žaludku. Její účinky jsou často kombinovány s houbou Hericium pro podporu trávení.

Je rovněž vhodná při problémech se žlučníkem, pomáhá při zánětech, stagnaci žluči a může být užitečná i při přítomnosti kamenů nebo nádorů. Pro podporu žlučníku se často užívá spolu s bylinnou směsí Da Po Dan Jie Shi Tang.

V kombinaci s Reishi a Polyporem může Chaga přinést úlevu při lupénce.

Chaga má ochranné účinky na játra, podporuje jejich regeneraci, reguluje hladinu cukru v krvi, krevní tlak i cholesterol, a může přispět k léčbě kardiovaskulárních potíží. Působí také proti tvorbě krevních sraženin.

Podporuje psychickou pohodu, zlepšuje soustředění, paměť a kognitivní funkce tím, že inhibuje enzym acetylcholinesterázu v mozku. Při těchto obtížích se však častěji používají houby jako Reishi, Cordyceps nebo Hericium.

Některé zdroje naznačují, že Chaga může podpořit tok energie a krve, což pomáhá odstraňovat blokády a zmírňovat bolest. Blokády se mohou projevovat jako modřiny, krevní sraženiny při menstruaci, myomy nebo různé bolesti. Při problémech s krevními stázemi se doporučuje Chagu kombinovat s houbou Auricularia, pokud pacient neužívá léky na ředění krve.

Chaga je silným antioxidantem a adaptogenem, který chrání vnitřní orgány, zejména játra a ledviny, detoxikuje tělo, čistí krev, podporuje zdraví očí a vlasů a má anti-aging účinky.

Spolu s Coriolem a Cordycepsem je doporučována sportovcům, u kterých bylo prokázáno zlepšení fyzické výkonnosti.

Některé studie také naznačují její potenciál při léčbě leukémie.

Tradiční použití z pohledu čínské medicíny:

  • vyživuje játra
  • vyživuje ledviny
  • vyživuje srdce
  • odstraňuje jedovatost, toxin
  • přeměňuje hlen
  • oživuje krev
  • uklidňuje ducha
  • podporuje obrannou qi

Chagu můžeme nalézt na různých místech po celém světě, zejména v chladnějších oblastech severní polokoule, kde parazituje na břízách a někdy i na jiných listnatých stromech. Tento druh houby prochází dvěma fázemi vývoje. Houba začíná tím, že její spory kolonizují poraněný strom, kde klíčí a postupně oslabují strom, přičemž mezi kůrou a bělí stromu se tvoří bílá plodnice, která časem získává hnědý odstín. Jakmile strom odumře, kůra se odloučí od dřeva a odkryje plodnice, které mají tmavě hnědou až černou barvu a vzhledem připomínají spálené dřevo. Uvnitř plodnice zůstává světlejší jádro, které má nepravidelný tvar a je velmi tvrdé.

Chaga je hojně rozšířená například na Sibiři v Rusku. Kvalitní Chaga, pěstovaná na volně rostoucích břízách a sbíraná po třech letech růstu, pochází z čistých a nedotčených oblastí čínské provincie Heilongjiang. Houba byla již před 4000 lety používána k léčebným účelům v Egyptě a Mezopotámii, a je stále velmi oblíbená, zejména v Rusku a tradiční čínské medicíně. Na Sibiři ji lidé po staletí používali k výrobě odvarů pro léčbu nádorů a nazývali ji Božím darem. V Japonsku byl čaj z Chagy tradičně využíván původními obyvateli, zejména na problémy s trávením. V Severní Americe byla Chaga používána při šamanských rituálech a také k léčbě. Vědecky byla houba poprvé popsána v roce 1801, ale svůj současný název získala až v roce 1936.

Účinné látky v houbě Chaga:

Chaga je bohatá na různé bioaktivní látky. Mezi významné složky patří polysacharidy, které mají imunomodulační, antioxidační a také protinádorové vlastnosti. Zvláště důležité jsou beta glukany, přičemž v Chaze jsou zastoupeny β (1→3)-glukany i (1→6)-glukany. Polysacharid IP3, tvořený rhamnózou, arabinózou, glukózou a galaktózou, má silné imunostimulační účinky. Terpeny přispívají k protinádorové, antioxidační a protiinfekční ochraně.

Specifickým rysem Chagy je obsah betulinu a kyseliny betulinové, které získává z břízy, svého hostitelského stromu. Polyfenoly vykazují zejména antioxidační účinky, ale mají i protiinfekční a protinádorové vlastnosti. Steroly, které obsahují steroidní jádro podobné cholesterolu, často fungují jako fytohormony a pomáhají houbu chránit před viry a bakteriemi. Z tyrozinu se tvoří melaniny, které dávají Chaze její černou barvu a zároveň působí ochranně proti UV záření a mají protinádorové účinky.

V plodnici se nachází 14 druhů aminokyselin, zatímco v podhoubí až 16 druhů. Bílkoviny jsou zde přítomny ve formě enzymů schopných rozkládat dřevo. Chaga obsahuje také nenasycené mastné kyseliny, jako je kyselina olejová a linolová. Z vitamínů lze najít betakaroten, vitamíny skupiny B a provitamín D2. Mezi minerály a stopové prvky, které jsou zde zastoupeny, patří zejména sodík, vápník, hořčík, železo, zinek, mangan a germánium.